Bästa baristan och konditorn finns i Göteborg

Bästa baristan och konditorn finns i Göteborg

Två göteborgare blev vinnare när Svenska Gastronomipriset delades ut under måndagskvällen. Fredrik Borgskog från Brøderi Borgskog och Anthony Nguyen från Alkemisten kaffebar röstades fram när branschen själv fick säga sitt.
Anthony Nguyen är baristornas baristan 2019 och beskriver sig själv som en kaffeälskare. Bild: Privat
Anthony Nguyen är baristornas baristan 2019 och beskriver sig själv som en kaffeälskare. Bild: Privat

Anthony kommer från Vietnam och har jobbat på Alkemisten sedan 2015. Han har jobbat som barista tidigare, bland annat i Australien och har vunnit flera priser.

–Jag älskar kaffe och är en kaffe-person. Jag gillar att ge människor mer energi och göra deras liv lite lättare.

Fredrik Borgskog som tillsammans med sin fru Bella drivit Brøderi Borgskog i Linnéstaden utsågs till Konditorernas Konditor 2019.

–Det är jättefint att få priset för att det är alla i branschen som har röstat. Det är ingen jury utan det är mina kompisar så det känns jättehedrande, säger Fredrik Borgskog och fortsätter:

– Förhoppningsvis tycker de väl att man gör något som inspirerar och utvecklar vår bransch. Det hoppas jag, att jag är med och påverkar. Det är det jag vill.

Fredrik Borgskog är konditorernas konditor 2019. Bild: Stefan Edetoft
Fredrik Borgskog är konditorernas konditor 2019. Bild: Stefan Edetoft

Trots stora framgångar har paret Borgskog nu stängt konditoriet och bageriet, vilket GP tidigare berättat om.

–Vi blir lätt rastlösa, uttråkade – både jag och min fru har ganska dåligt tålamod om vi ska vara ärliga. Vi ville testa något nytt, sa Fredrik Borgskog till då.

Framåt sommaren planerar de att öppna ny verksamhet i en lada utanför Kungsbacka, men redan i slutet av februari är de tillfälligt tillbaka i Göteborg.

– Vi kommer köra en pop-up ute i slakthusområdet. Vi kommer köra lite lunch med allt från salt till sött. Så om man är sugen på att käka finns det chans där, säger Fredrik Borgskog.

Svenska Gastronomipriset

Priset är en hyllning till restaurangvärldens mest lysande stjärnor. Tidningen Restaurangvärlden har utsett Kockarnas Kock och Kockarnas Krog 27 år i rad.

Drygt 100 kockar i hela Sverige röstar på de fem kockar och fem krogar som de anser vara bäst i Sverige. Ingen extern jury är inblandad i tävlingen.

Under 2016 introducerades detta även för konditorer och sommelierer som på samma sätt fått nominera de kolleger de anser vara bäst. Nytt för i år är att även baristor har fått vara med och rösta på samma sätt.

 

Link: https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/b%C3%A4sta-baristan-och-konditorn-finns-i-g%C3%B6teborg-1.23213331